tiistai 1. elokuuta 2017

Minkä verran treeniä riittää triathlonin täysmatkalle?

Pikakelauksella sprintteristä dieseliksi. Toivottavasti se on mahdollista. 

Fillarilenkeillä pidetään pää matalalla myös kuvia otettaessa

Ensimmäinen triathlonin täysmatka on lähempänä kuin uskallan ajatellakaan. Tulevana lauantaina kropan olisi siedettävä 3,8km uintia, 180km pyöräilyä ja 42,2km juoksua. Yhteensä taivallettavaa on siis 226km ja jo tuon matkan läpäisy on kovan luokan suoritus. Mitä tahansa matkalla voi tapahtua ja vaikka kaikki olisi tehty viimeisen päälle, saattaa matka tyssätä syystä tai toisesta. Olen valmistautunut tähän megapitkään suoritukseen parhaani mukaan työ- ja perhe-elämää kunnioittaen. Yhtenä pääfokuksena on ollut pitää kokonaiskuormitus hallussa ja en ole hyökännyt päätä pahkaa jättisuuriin treenimääriin. Olen rakentanut kuntoa säntillisen epäsäännöllisesti loppua kohti ruuvia kiristellen. Itse asiassa ruuvi on kiristynyt aika aggressiivisesti aivan tapahtumapäivän kynnyksellä.

Suorituskykyni tulee Tahkolla nojaamaan ennen kaikkea muutamiin avainharjoituksiin, joita olen tehnyt vain 1-2 viikkoa ennen päätapahtumaa. Uin elämän ensimmäisen yli 3km uinnin 8 päivää ennen starttia ja pyörällä onnistuin tekemään ensimmäisen IM-triathlon-treenin (150km/4h) vain viikko ennen Tahkoa. Juoksulenkeistä pisimpänä on ja pysyy 22km lenkit (3kpl tältä keväältä). Kahdessa lajissa tulen siis tekemään elämäni pisimmät suoritukset (uinti ja juoksu), pyörällä 180km tulee olemaan toiseksi pisin lenkkini - olen ylittänyt kertaalleen vuonna 2011 Sulkavalla maantiepyöräilyn SM-kisoissa.

Puula kierretty 150km aikaan 4 tuntia tasan

Aloin pohtimaan, että millähän tasolla treenimäärät ovat olleet viimeisen puolen vuoden aikana. Yleisesti olisi paikallaan kerätä riittävästi ns. perustekemisen tasoa, jotta kropassa olisi mahdollisimman hyvä rutiini kisan tarpeisiin nähden. Minun tilanteeni oli 3 viikkoa sitten se, että jo puolikkaan triathlonin läpäisy tavoitevauhdeilla oli kovan työn takana ja selkeimmät ongelmat löytyivät kestävyyden ja erityisesti lihaskestävyyden puolelta. Minulla oli siis kolme viikkoa aikaa kerätä kestävyyttä ja samalla löytää realistisia tavoitetehoja, joiden kanssa voisin taivaltaa (ainakin teoriassa) täydenmatka triathlonin lävitse. Pelkästä läpäisystä en ole oikein innostunut, vaan tietenkin haluan läpäistä matkan juuri niin nopeasti kuin edellytykseni juuri sinä kisapäivänä tarjoavat.

Tsekataanpa, että paljon treeniä on kertynyt tässä alkuvuoden aikana.

Treenidataa aikavälillä 1.1.-1.8.2017. (yhteensä 30 viikkoa)
  • Uinti 32 tuntia ja 104km (1h 3min ja 3,45km viikossa)
  • Pyöräily 172 tuntia ja 4750km (5h 45min ja 158km viikossa)
  • Juoksu 47 tuntia ja 598km (1h 33min ja 19,9km viikossa)

Yhteensä: 251 tuntia (keskimäärin 8h 20min viikossa)   

 Uintimäärät ovat kasvaneet viimeisen vuoden aikana

Viimeisen reilun viiden vuoden aikana treeniä on kertynyt lajeista seuraavasti:
  • Uinti 200km (noin 650m/viikko)
  • Pyöräily 30827km (n. 102km/viikko)
  • Juoksu 1549km (n. 5km/viikko)
Olen siis pystynyt nostamaan treenimääriä viimeisellä puolen vuoden jaksolla, jos perspektiiviä laajennetaan noin viiden vuoden aikajänteelle.

Niin kuin huomaamme, lauantain suoritus tulee olemaan ajallisesti pitempi, kuin keskimääräisen treeniviikkoni viikoittainen tuntimäärä. Edes viimeisen puolen vuoden aikajaksolla en ole pystynyt keräämään 7 päivän aikana treeniä yhden täydenmatkan triathlonin ylittävää määrää. Huolestuttavaa on osaltaan myös se, että viikoittaisilla treeneillä olen päässyt yhden täydenmatkan määrien lähelle vain pyöräilyssä ja uinnissa. Juoksun keskiarvot ovat viikossa vain puolet yhdestä marathonista. Sinällään tämä ei ole yllätys, koska juoksu on ainakin minun jaloilleni (kuten monien muidenkin ihmisten jaloille) ylivoimaisesti vammaherkin harjoitusmuoto. Olen pystynyt välttämään tyystin erilaiset rasitusvammat nimenomaan ylenmääräisiä juoksuharjoituksia välttelemällä. 

Lauantain kisa tulee olemaan minulle äärimmäinen koettelemus. Lähden nöyrin mielin matkaan, mutta tietty suunnitelma takaraivossa. Launtaina pitää olla rohkeutta muuttaa suunnitelmaa tuntemuksien mukaan. Olenkin laskenut ns. ihanneaikani täysmatkalle, mutta kuten kotona sanoin - siihen pitää lisätä varoaikaa vähintään tunnin verran. Pitäkäähän peukkuja lauantaina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maltatko vielä kirjata kuvan tekstin, niin tiedän sinun olevan ihminen